onsdag 29 oktober 2014

Svar från Bryssel om TTIP!

EUs talesperson för TTIP-förhandlingarna Wojtek Talko svarar i Kulturnytt på KLYS nordiska uttalande om kulturens och filmens roll i förhållande till frihandelsavtalet TTIP. 

Vi välkomnar Wojteks i viss mån lugnande besked om att EU-kommissionen även fortsättningsvis har för avsikt att skydda den kulturella mångfalden i Europa; "om till exempel Sverige vill behålla eller utöka subventioner och ekonomiskt stöd till inhemsk kultur, så kommer inte ett eventuellt frihandelsavtal att hindra det".  Det var dock ett ganska väntat svar. 

Det som väcker frågor däremot är uttalandet: ”Vi vill diskutera Spotify, vi vill prata om Netflix, Google, Amazon. De är i ärlighetens namn alla amerikanska företag, och vi i Europa har begränsade möjligheter att reglera dem. Vi kan inte försvara vår kultur här, för de undviker våra regler”. Kommer USA verkligen att ge EU och dess medlemsstater grönt ljus att införa nya nationella och regionala stödordningar för t ex svenska och nordiska konkurrenter till dessa amerikanska nättjänster? KLYS vill gärna tolka Wojteks svar som att detta skulle vara OK inom ramen för TTIP, men vi har svårt att tänka oss att USA kommer att gå med på detta utan att få något tillbaka.

Den stora frågan som KLYS tar upp i sitt brev till Cecilia Malmström svarar dock inte Wojtek på, nämligen frågan om hur undantagen för kultur, film och media bör formuleras och implementeras i TTIP. Riktlinjerna i förhandlingsmandatet är generella och svepande, och behöver enligt KLYS förtydligas i själva TTIP-avtalet.

KLYS står därför fast vid sina krav om att:
-          UNESCOs konvention till skydd för kulturell mångfald (som EU undertecknat) måste respekteras fullt ut i TTIP-förhandlingarna och att hänvisning till konventionen görs i själva TTIP-avtalet, detta för att  säkerställa och tydliggöra att nationell och regional kulturpolitik inte kommer att beröras;
-          undantaget för audiovisuella tjänster måste formuleras brett och framtidssäkrat, bl a genom att vara teknikneutralt, där onlinetjänster ska ingå; och
-          förhandlingsprocessen måste bli mer öppen och transparent, bl a genom att förhandlingsdokumenten görs tillgängliga för EU-medborgare i större utsträckning.

Vi vill i sammanhanget hänvisa till det nyligen träffade frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA), där uttryckliga hänvisningar görs i själva frihandelsavtalet till Unesco-konventionen till skydd för kulturell mångfald. Den typen av explicita hänsynstaganden för kultur- och audiovisuell sektor bör införas även i TTIP.

Lyssna på inslaget här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6003578

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar