torsdag 28 augusti 2014

Är kulturen och filmen skyddad i frihandelsavtalet mellan EU och USA?

Denna fråga kommer att diskuteras vid ett unikt seminarium i Köpenhamn på måndag den 1 september då kulturskapare och deras företrädare från hela Norden och flera andra europeiska länder samlas. KLYS står som arrangör tillsammans med våra nordiska systerorganisationer. Talare under dagen är bl a den danska handelsministern Mogens Jensen och den tidigare EU-parlamentarikern från Finland Tarja Cronberg. Vi kommer också att få höra företrädare för olika konstarter, från olika europeiska länder och olika organisationer som ger sin syn på kulturens roll i förhållande till internationella frihandelsavtal.

Under 2013 inleddes förhandlingar mellan EU och USA om frihandelsavtalet TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership – som syftar till att främja handel och investeringar mellan USA och EUs medlemsstater. TTIP kallas också för ”the biggest trade deal of the world”. EU-kommissionens avsikt är att avtalet ska omfatta så många samhällssektorer som möjligt, inklusive den audiovisuella sektorn (AV-sektorn), d v s film och andra rörliga bilder, och immaterialrätten. Även den svenska regeringen förespråkar ett så brett förhandlingsmandat som möjligt. Parterna räknar med att gå i mål med avtalet under 2015.

KLYS har länge hävdat att frihandelsliberaliseringar inom den kulturella och audiovisuella sektorn riskerar att hota de europeiska ländernas möjligheter att självständigt utveckla och utforma sina egen kulturpolitik, t ex när det gäller stöd till nationell och europeisk filmproduktion. KLYS agerade därför kraftfullt under våren 2013 gentemot den svenska regeringen med uppmaningen att Sverige tydligt skulle ta ställning för den kulturella mångfalden i Europa genom att verka för att den kulturella och audiovisuella sektorn helt undantas från EU-kommissionens förhandlingsmandat i TTIP.

Från den svenska regeringen fick KLYS mycket litet gehör, men såväl en klar majoritet i EU-parlamentet som vissa medlemsstater i EU:s ministerråd drev kravet på ett undantag för kultur och film i TTIP. I juni 2013 beslutade ministerrådet slutligen att tills vidare undanta den audiovisuella sektorn från förhandlingsmandatet, starkt pådrivet av bl a Frankrike. I överenskommelsen öppnade ministerrådet för att EU-kommissionen ska kunna komma tillbaka till frågan och kunna begära ett nytt mandat på området.  

Eftersom EU helt nyligen fått ett nytt EU-parlament med nya EU-parlamentariker och snart får en ny EU-kommission med nya kommissionärer kan inställningen från dessa EU-institutioner när det gäller förhandlingsmandatet i TTIP komma att förändras. Även om EU-kommissionens nye ordförande Juncker har uttalat att han inte är villig att offra EU:s kulturella mångfald till förmån för frihandel är det uppenbart att USA har mycket offensiva intressen på det digitala medieområdet och att de kommer hårdfört fortsätta driva att AV-sektorn ska inkluderas i TTIP. Det är därför nödvändigt för kultur-och medieaktörer i Europa att fortsätta sin kamp för att behålla undantaget.

Vid måndagens nordiska samling kommer vi att få veta mer om förhandlingsläget i TTIP, om hur kulturpolitik och upphovsrätt kan beröras av avtalet och om hur kulturskaparnas organisationer på nationell, nordisk och europeisk nivå ska samarbeta för att bättre främja den kulturella mångfalden i Europa.

Seminariet kommer att dokumenteras såväl skriftligen som i videoform, så att alla som inte har möjlighet att vara med på måndag kan ta del av innehållet. Håll utkik på KLYS webb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar